Monday, June 15, 2009

Russki sssshtandart

Tere kallis lodjapäevik.

Täna peaks olema see tähtis päev kui saame jätkata oma retke mööda Neevat Novgorodi suunal. Loodetavasti ei ületa Venemaa bürokraatiamasin ennast seekord ning me ikkagi saame oma load kätte, mida meile on juba kaks nädalat lubatud anda "uze zavtra".

Meiega on liitunud Narva noorte meremeeste klubi kaks alust ning ootavad nüüd samuti oma siseveteluba. Narvakad tulid üle mere kolm päeva ning said rohkem lainet kui meie, ühe päeva veetsid isegi pisikese saare peal tormivarjus. Respect igatahes - vana sõidab üksinda koos 5-9 klassi poistega ja mitmeid kordi väiksemate alustega kui meie. Üks on lausa Arhangelskis ehitatud tammepuust paat. Eelmisel aastal olid nad sõitnud Narvast ümber Eesti, Pärnu jõe kaudu Peipsini ja sealt tagasi Narva. Väidetavalt pidid juuni kuus vaid paar kilomeetrit paati maismaad mööda tarima. Seega vana kaubatee teatavate mööndustega veel igati kasutatav.

Piiteri vanalaevameestest oleme suurteks sõpradeks saanud Peeter I purjelaev Shtandarti kapteni Vladimiri ning lõbusa meeskonnaga. Eile oli vennastumisõhtu ehedas vene saunad, kust ei puudunud viltmütsid ega kindad. Kapteni kolmas abi Anton on suurepärane sahslõkikokk ning õpetas meid viina jooma po hussarskomu - viinapits pannakse küünarnuki peale ja kallatakse mõningase akrobaatilise osavusega sealt ilma kätte abita kurku. Igastahes otsustasime ühendada oma fanatismi tulevastes ühistes projektides, kapten Vladimir rõhutas mitmeid kordi, et eurokeevitaja maksuraha tuleb igal juhul suunata just vanalaevandusse. Praegu valmistavad nad ette inglise purjelaeva ehitust, mille Inglise kuninganna kunagi Peeter I kinkis. Shtandart näeb välja selline.



Standarti meeskond koosneb 15 professionaalist ja ca 25 noorest, kes igal aastal vahetuvad. Sel aastal seisab neil ees merereis Barensi merele ja sealt tagasi Bellamor kanali mööda Piiterisse. Alust kasutatakse noorteprojektideks ning kapten hoiab ranget mittekommertslikku joont. Purjepinda on Shtandartil 600 ruutmeetri, pushkasid 24, pikkust üle 30 meetri. Tsaari ajal oli meeskonnas aga 150 meest. Kel huvi saab vaadata juurde www.shtandart.com.

No comments:

Post a Comment